sobota 16. března 2013

5 výstav

Během posledních dvou dnů jsem shlédla 5 výstav.

Ve čtvrtek jsem se byla podívat na Zamku v polském Cieszynie na výstavu Babski dizajn. jako vždy se mi tvorba polských designérek hodně líbila. Super byla keramická rychlovarná konvice. To je jasné, že si podobnou jednou pořídím. A vůbec na Zámku v Cieszynie to často žije designem. Jsem ráda, že jsem tak blízko...

foto: Zamek Cieszyn
 

 V pátek jsem byla s kamarádkou na dávku výstav v Praze. Ani jeden rok nesmím vynechat výstavu Grafika roku v Clamgallasově paláci, kde každý rok zasílám také grafiku, ale letos jsem bohužel neposlala nic, protože jsem se více věnovala interiérům než grafice, ale to se brzo změní...Snad...
Letošní laureát získal Oldřich Kulhánek. Dělal neskutečné grafiky, které už asi nikdo u nás nebude na takové úrovni dělat.

Vždycky mne potěší vidět na výstavě klasickou grafiku (linoryty, lepty, litografie) než počítačovou. Přes počítač už nemá médium takovou hloubku a sílu jako grafika ruční, kterou člověk vytvořil sám svýma vlastníma rukama. Taky jsem si udělala radost a koupila si jednu malou grafiku ...(o té zase příště).





V galerii Hollar jsme shlédly výstavu studentů AVU - Mladá grafika, kde studuje naše kamarádka Lenka a udělala za poslední dva roky šílený posun. Kreslí dost dobře ! Určitě o ní napíšu. Taky jsme vysondovali, jak se pohybují ceny za grafiky mladých studentů a příjemně nás překvapila cenová dostupnost.

foto: facebook vernisáž Mladá grafika

 O kousek dále jsme se posunuli do Muzeum Kampa, kde má v současné době výstavu sochař Olbram Zoubek. Ještě jsem na Kampě nebyla, tak jsem byla hodně nadšená z rekonstrukce, z prostoru, ze stále expozice mnoha známých autorů a taky z toho, že jsme viděli a zdravili se se samotnou zakladatelkou Medou Mládkovou. Krásná. V office mají mnoho úžasných knih. Hned jsem si chtěla koupit asi 4, ale raději jsem je tam nechala a řekla si, že zase až příště...




 Naše tour skončila v Jízdárně pražského hradu na výstavě Karla Malicha. Dost dobrá instalace ! ! ! Krásná práce se světlem a stínem.

 


6 komentářů:

  1. Jsem moc ráda, že jsem na Váš blog díky upozornění Soni Malinové narazila... Vaše grafiky, které Soňa použila v jedné ze svých proměn, mě zaujaly na první pohled. Moc se mi Vaše práce líbí... A i koupelna na vaší chalupě byla úžasná...
    Máte pravdu, ruční grafika je ruční grafika...
    Díky za tip na výstavu v Těšíně, že bych si udělala výlet?
    P.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Petro - Oringle :) Snad si můžeme tykat :) Na babski dizajn si zajed, není to velká výstava, ale fajn. Na Zamku je i obchod s design doplnkama - trochu prvky folkloru. Jak sleduji tvůj blog - mohlo by se ti tam líbit. Přes řeku se stav do NOIVY http://www.noiva-tesin.cz/ koukni na výstavu Směšná slova a dej si výborné kafe s výhledem na polský Těšín a Olzu :) Jen to jen tip na hezké odpoledne.
    Máš moc pěkný blog, sleduji. Obrázky s písmem jsou moc fajn ! A vůbec celkově hezky tvoříš. Vidím, že jsi taky hodně zapálená pro tvorbu.
    Jojo - ruční je zkrátka ruční.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžeme!
      V kavárně jsem seděla s kamarádkami v létě, pěkná vzpomínka:-).
      Ó ano, folklor je moje, máš mě prokouknutou;-). Tak snad po výplatě!:-)
      Díky za uznání, potěšilo!
      Přeji spoustu nápadů a inspirace a jejich záznamů tady na blogu, ať se můžeme pokochat i my, jeho čtenáři;-).
      P.

      Vymazat
  3. Ahoj Pavlo, jsem ráda, že ses i na blogu konečně rozjela:))) - velmi inspirativní! Díky za tipy na výstavy, na Kampě jsem byla minulý měsíc a koukám, že se tam děje pořád něco nového - snad to stihnu.

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, na Kampě je i Oldřich Kulhánek a sklo od René Roubíčka - vše stojí za shlédnutí.
    Blog je skvělá věc :) Konečně můžu ventilovat své radosti :) A ještě má z toho radost i někdo další...

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tomu říkám kulturně se vyžít! Olbrama Zoubka mám strašně ráda! Naposledy jsem na jeho výstavě byla v Litomyšli. A Karla Malicha závidím, ale možná se na něj ještě dostanu.

    OdpovědětVymazat