středa 24. února 2016

Kachláče

Už nám v prostoru stojí od podzimu 2014.
Čekali jsme na kamnáře více jak rok, přišel všechno rozkopat v době, kdy jsme měli čerstvě natřené podlahy.
(jediný řemeslník, kterého jsme potřebovali, kromě vodaře a elektrikáře)
............................................
Jsou velké ! To ANO !
Na kachláčích vařím -  v troubě peču.
Zkouším teda péct. Ono v této troubě péct - to není jenom tak, že si zapnete horkovzduch na 180 stupňů a za 45 minut máte upečeno (stále se učím). A vařím na nich kdykoliv, pokud není venku i vevnitř už příliš velké teplo. 
........................................
Druhá strana (krb). 
Vevnitř je vložka, která ohřívá vodu v bojleru i radiátory a hlavně je to takový velký samotný radiátor, protože je celý ze šamotu a ten, když se naakumuluje, to je páni teplo !
Za dřevěnými zády lavice je schované čerpadlo, trubky a teploměry, které jsou k topení třeba.
Dřevo na lavice je použito ze starého původního prkenného stropu.
V době focení se netopilo, protože jsme měli už 24 stupňů a to je teda pro mě akorát :-)




18 komentářů:

  1. Překrásná kamna, musí to být kouzelné, když venku sněží....

    OdpovědětVymazat
  2. Pavlo, kachláky jsou nádherné. Po tom teplu z kachlových kamen jsem vždy toužila. Tak ať se ti v nich dobře peče a vaří. Měj se krásně ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé díky ! Jojo to je teplo k nezaplacení, vařím ted strašně ráda, protože to je příležitost, jak se fakt dobře zahřát :-)

      Vymazat
  3. Jsou nádherný. Srdce stavení. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pavlí, nejkrásnější bydlení, co jsem kdy viděla. Nádhera, kam se oko podívá.
    Kachlová kamna jsem hezčí ještě neviděla. Tento odstín zelené a k tomu staré dřevo ... nemám slov.
    A ta hambalka, praktická krása!
    Užívejte si ve svém ráji. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tak to děkujeme pěkně !
      Taky to trvalo než jsme se jich dočkali, to je příběh na dlouho ...

      Vymazat
  5. Vím, že závidět se nemá:-) Ale je to opravdu nádhera!

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě si tak někde nahoře ustlat a byla by to pohodička NEJ ... moooc krásný ♥Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ale jen, když se rozehřívají, pak už je to na spálený zadek :-D

      Vymazat
  7. Waw, Pavli, tak ty jsou !!!!! nádhera !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  8. Uffff... nádhera!!! Máte to krásně kouzelné ❤
    Renča

    OdpovědětVymazat
  9. Pavli, úplně chápu tvoje pečení. Mám v kuchyni kachláky se 2 troubami nad sebou. Peču v nich všechno, dokonce i vánoční cukroví. Není umění péct, ale přikládat. Vždy, když se mě někdo zeptá na nějaký recept a na to jak dlouho péct a na kolik stupňů, tak odpovídám: dvě tenká polínka a hlídat. Musela jsem si pořídit takou podložku, abych plech nedávala přímo na dno trouby - moc to peklo od spodu.
    Co v nich ale nejde upéct, je odpalované těsto.
    Trénuj a taky se pochval!

    Jinak bydlení je nádherné.
    Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marie, Děkuji za koment ke kachláčům.
      My máme troubu litinovou, takže nahřátí trvá déle a pokud fakt pořád nepřikládám, tak to prostě nepeče. Budu zase trénovat o Velikonocích ! A už se nemůžu dočkat třeba i toho vánočního cukroví. Krásný den ! ... a děkujeme.

      Vymazat
  10. Neberte si to osobně, ale já moc ten trend toho, že jsou strašně moderní kachlová kamna, nechápu. Už jen z toho důvodu, že třeba udržování teploty vody v radiátorech je v kachlových kamnech prakticky nemožná. Takže jenom pořád topíte. Jasně, jako určitý moderní výstřelek to vypadá hezky, ale jinak je to už nepraktický přežitek. ;)

    OdpovědětVymazat