sobota 1. listopadu 2014

Sympozium LINO

Týden jsme s Barčou strávily opět na Klenové, kde jsme byly pozvané na 13. sympozium linorytu. Cílem je pozvat 7-8 grafiků nejlépe linorytců, kteří zde za týden vytvoří linoryt na formát B2. Některé tisky získává Galerie Klatovy / Klenová a ostatní putují ke každému autorovi. V závěru si sebou odvážíte složku s grafikou od každého autora. Trochu obavy s kým ten týden strávíte. Nebýt Barči - tak nejedu, ale stálo to za to. Nové kontakty. Hec do práce. Motivace. Zajímavé setkání, poznatky, rozumy a hlavně krásná inspirativní krajina. Nebýt pár nepříjemných pracovních telefonátů a zpráv, tak si to užiju naplno.

Na zámek Klenová jsme chodili pravidelně kreslit. To velké bílé vlevo dole je Vila Paula, kde jsme bydleli.

Ba. mě vždycky naštve, když nakreslí dobrou kresbu ....


 ... a Lenka Falušiová mě naštve vždycky úplně nejvíc (myšleno ironicky). Studovala s náma na Fakultě v Ostravě o rok níže. Hrozně jí to tam nebavilo, což se není čemu divit, když tam není žádná motivace a nikdo Vás tam neposune. Dodělala bakalářku, rok si dala pauzu, hodně makala (kreslila a kreslila), pak se dostala na vysněnou AVU do Prahy na grafiku k Lindovskému. Hrozně moc jí to přeju. Hodně maká a je vážně dobrá ! Trochu závist, že mají možnost jenom tvořit, ale ke studentskému životu by se mi už těžko vracelo.
Čtyři roky jsem jí neviděla - překvapení - milé setkání. 


Barboru Heřmanovou jistě už z mého blogu znáte. Moje nejlepší kamarádka, konzultantka grafik a všeho možného, spřízněná duše. Známe se lépe než svoje vlastní boty (už do střední školy). Bydlely jsem spolu rok ve Varšavě na stáži. Od té doby se hodně ovlivn'ujeme a hecujeme do práce. Vdala se do Českých Budějovic, dělí nás ted' od sebe spoustu kilometrů, ale telefon a neomezené volání nás drží v neustálém kontaktu. Tohle už je na celý život ...


Překecala jsem jí na tisk králíků. Je to prostě její téma. Až budu mít tisk doma - vyfotím.



Další z holek byla Eva Vápenková. Poznala jsem jí až na Klenové. Studuje s Lenkou grafiku na AVU, ale studií má za sebou více - restaurátorství, dějiny umění na Karlovce. Chytrá, milá, vzdělaná, pracovitá, normální. Naštvala mě samozřejmě taky :-) protože její krajiny jsou velmi křehké, jemné, citlivé, krásné.


No a mě už znáte. Sebe jsem štvala taky, protože jsem si vymyslela 10-ti barevný linoryt. Tisky neschly a tak jsem tiskla ještě večer před odjezdem a tisky se suší ještě na Klenové. Každopádně pokračuju ve svých "zahradách" a budu pokračovat dále - uvidíme, kam dojdu a kam se posunu.


Dále se účastnili (exoti): Tomáš Hauser, Marek Škubal, Joachim Beruschka a David Cajthaml.


Tak snad se zase brzo vrátím na již milovanou Klenovou.

8 komentářů:

  1. Pavli, ten tvůj tisk! Nádhera! Kdy se uvidíme?

    OdpovědětVymazat
  2. Desetitisk musí být dobrý úlet, to se snad ani trefit nejde? :))) Každopádně taková motivující linorytí dovolenka, hmm, já chci příště taky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tisknou to z malých kousků - nejde to do okrajů - naštěstí. Taky mi to lítá - není to vše dokonalé i když se člověk snaží sebevíc. Jestli budou shánět tipy - budu na tebe myslet. Většinou jsou tam lidi z AVU a grafici z Čech, nebylo by špatné, kdyby se nezapomínalo i na náš kraj ....

      Vymazat
  3. Pavli, vypadá to na prima partičku ... .... krásné tisky i linoryty..... jsem "naštvaná", že to taky tak krásně neumím :o):o):o) .... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Partička exotů :-)
    Díky.
    Linoryt je v celku náročná - časově zdlouhavá práce.
    Nejhorší je vychytat za ta léta techniku. Člověk se pořád učí a objevuje a o tom to je....

    OdpovědětVymazat